Tångagård

Ivar Nilsson med familj driver en ekologisk odling utanför Falkenberg.

Tångagård är en helt igenom KRAV-godkänd ekologisk odling. Vår växtföljd omfattar 115 hektar åker. Potatis och grönsaksarealen har vuxit år efter år för att i år vara 60 hektar, fördelat på 12 hektar potatis, 15 hektar morötter, 2 hektar palsternackor, 12 hektar lök, 14 hektar rödbetor och 5 hektar kål. I växtföljden ingår även klöver och gräsvallar. Vi har lager och packeri på gården.

Bild på blandade rotfrukter från Svenska Odlarlaget

Varför ekologisk odling?

Ren mat är ett av våra ledord. Vi startade med KRAV-certifierad odling 1987, i samband med att vi övertog Bengts släktgård. Vi vill producera något som marknaden efterfrågar, samtidigt som vi vill förvalta åkermarken på ett ansvarsfullt vis. Att odla ekologiskt är en utmaning, som aldrig tar slut. Att kunna samarbeta med naturen och samtidigt ha en effektiv produktion är vårt mål. Genom ökad kunskap inser vi t ex betydelsen av att även nyttoinsekterna trivs i våra odlingar, och därigenom hjälper oss i kampen mot eventuella skadeinsekter. Efterfrågan från konsumenterna signalerar att de värdesätter det arbete vi utför, det sporrar oss att ständigt försöka utveckla och förbättra vår odling. Uppskattningen från våra gårdsbutikskunder, där många påtagligt kan visa att deras olika besvär minskar avsevärt om de äter våra produkter är en stor källa till glädje för oss.

Tångagård ligger 1 mil utanför Falkenberg på den svenska västkusten. Gården ligger precis i gränsen mellan kustlandet och lite mer inland, med slätten framför oss och skog och berg bakom ryggen. Tre vackra kullar med gamla knotiga ekar är insprängda i odlingarna. Det varierande landskapet är hemvist för ett rikt djurliv, älg, rådjur, vildsvin, grävling mm. Vår våtmark drar till sig en hel del fåglar. Vi har nära till allt. Du kan bada på Skrea strand i Falkenberg, besöka Varbergs fästning i Varberg, eller varför inte handla (våra grönsaker finns också där) på Gekås i Ullared. Gården har brukats av släkten sedan dansktiden på 1600-talet. Det har varit ett traditionellt familjejordbruk med blandad produktion. Kor, grisar, höns, potatis osv. Sedan 1987 när vi tog över så har det blivit en specialisering på ekologisk odling av potatis, rotfrukter, lök, kål mm. Bengt är 12-e generationen, Ivar blir den 13:e generationen som vi vet. Det finns en mycket enkel gårdsbutik. Under sommaren har vi visst självplock på bl a broccoli och bönor.