Bo Qvarnerup

Bo Qvarnerup driver en jordgubbsodling i Kvidinge och trots att säsongen endast är två månader lång så är den väldigt intensiv.

“Ibland känns det som man sover bland jordgubbarna”

Bo Qvarnerup tillsammans med frun Anna-Karin driver en jordgubbsodling i Kvidinge och trots att säsongen endast är två månader lång så är den väldigt intensiv. Vi bor på Goentorps Gård sedan 1995 lite utanför Kvidinge där vi har en jordgubbsodling som vi haft i flera år. Odlingen är en frilandsodling på 3,5 hektar där vi plockar sorterna Rumba, Korona, Sonata, Florence och Malvina som genererar mellan 75 000-80 000 liter jordgubbar varje år. Jordgubbar på friland har en väldigt kort säsong mellan juni-juli där den är som mest hektisk innan midsommar. Under dessa två månader har vi cirka 15–20 sommarjobbare som plockar jordgubbar dagligen.

Vi hoppas att ni får tillfälle att smaka våra goda jordgubbar till sommaren.

en jordgubbsplanta

- Rumba är den som vi plockar tidigast. Den brukar vi börja plocka i början av juni och sedan kommer resten några veckor senare. Men allt beror på vädret eftersom vi inte odlar i växthus. Frost kan förstöra plantorna, men även vinden kan orsaka skador på bären, säger han.

Odlingen beskriver han själv som väldigt liten, men lagom stor för att familjen och säsongsarbetarna ska mäkta med arbetet. Kring midsommar är det som mest att göra då alla vill ha jordgubbar.

- Det är såklart vår mest intensiva period. Vi fick ett meddelande på Facebook där en kvinna från Norrköping hade ätit våra jordgubbar som hon beskrev som de bästa bären hon hade smakat och undrade om hon kunde komma och köpa hos oss när hon var nere i Skåne. Den typen av beröm är väldigt trevligt att få, säger Bo.

närbild på jordgubbar

Någon hemlighet till att odla fram den perfekta jordgubben har han inte, men poängterar att det gäller att hålla koll på vädret och sköta plantorna därefter.

- Vi har lärt oss med åren vad som funkar och vad som inte funkar. Vi hade ett bär som såg fantastiskt ut, men det smakade inte bra. Det kan man inte sälja för ögats skull, då köper ingen våra bär igen. Det gäller att ha ett fint bär som smakar mycket, säger han.

Hur tycker du man ska äta sina jordgubbar?
Solmogna och solvarma. De ska inte ha stått i kylskåpet. Det felet gör nog många. Sen är det aldrig fel med lite glass eller kanske till och med glass och grädde om man inte behöver tänka på figuren, säger Bo Qvarnerup och skrattar.