Ånstänga Lantbruk & Handelsträdgård

Magnus Webe med familj driver en ekologisk växthusodling av tomater i Linköping.

På Ånestad Lillgård i Vårdsberg utanför Linköping bedriver familjen Webe ekologiskt jordbruk och växthusodling av ekologiska tomater. På gården finns även en mindre besättning av dikor med kalvar. All verksamhet är certifierad enligt KRAVs regler för ekologisk produktion.

Varför ekologisk odling

Vi jobbar hellre med naturen än emot den. Redan på tidigt 90-tal lades åkermark och djurhållning om till ekologisk drift. När verksamheten sedan kompletterades med växthusodling år 2010 var det ingen tvekan om att det skulle vara ekologiska tomater.

Information om lantbruket

Ånestad Lillgård ligger vackert ca 8km utanför Linköping i ett brutet landskap på gränsen mellan östgöta-slätt och skogsbygder. Gården har funnits i släktens ägo i tre generationer sedan 1940-talet. Gården har en god sammansättning av både åkermark, skog och betesmark. Det är landsbygd men ändå nära till städer som Linköping och Norrköping. År 2010 kompletterades den ursprungliga verksamheten med ekologisk växthusodling av tomater. I samband med detta öppnades även gårdsbutik där fokus ligger på tomater. Självservice gäller och man kan främst handla produkter från gården där. Även en del produkter från närliggande eko-producenter finns i ”gårdsboden”.